Werkneemster wordt terecht op staande voet ontslagen na diefstal van bewoonster in verzorgingshuis

 

Vooraf
Ontslag op staande voet is voor de werkgever een uiterst middel, dat alleen bij uitzondering en met grote zorgvuldigheid kan worden ingezet. De rechter zal steeds een belangenafweging moeten maken waarbij de ernst van het feit, maar ook de persoonlijke omstandigheden van de werknemer een rol spelen. 

De casus
In een verzorgingshuis komen er signalen van bewoners, over vermissing van eigendommen. De politie plaatst een gewaarmerkt bankbiljet bij een bewoonster. Dit biljet wordt later bij een werkneemster aangetroffen. De politie voert een huisonderzoek uit en bij de verzorgster wordt een portemonnee met passen van een andere bewoner aangetroffen. De werkneemster wordt op staande voet ontslagen. De werkneemster is het hier niet mee eens. Zij vindt het ontslag niet terecht omdat de werkgever niet duidelijk de gronden heeft aangevoerd, niet zelf onderzoek heeft gedaan en omdat haar persoonlijke omstandigheden niet bij het ontslagbesluit zijn betrokken. 

Het oordeel
De kantonrechter in Den Haag oordeelt op 17 september 2020 over deze kwestie. De rechter stelt vast dat in het verzorgingshuis duidelijke huisregels gelden. Ook als, zoals de werkneemster beweert, de bewoonster het geld aan haar heeft gegeven, wist zij dat zij dit geld niet mocht aannemen. Op de stelling van werkneemster dat zij de regels niet kent, zegt de rechter dat zij er wel voor getekend heeft. Na het tekenen komt het niet kennen van de regels  voor haar risico.  De rechter vindt dat de werkgever zorgvuldig heeft gehandeld door de politie in het onderzoek te betrekken.
De rechter spreekt nog over moeilijke persoonlijke omstandigheden van de werkneemster. Ook ziet de rechter dat werkneemster steeds positieve beoordelingen heeft gekregen. In dit geval weegt  zwaarder dat werkneemster werkt in een verzorgingshuis met kwetsbare personen. De rechter vindt het terecht dat de werkgever waakt voor de betrouwbaarheid van haar medewerkers. De vorderingen van werkneemster worden afgewezen.

Advies arbeidsrecht: Ontslag op staande voet – diefstal – persoonlijke omstandigheden
Vindplaats:
ECLI:NL:RBDHA:2020:14199