Verrekening opleidingskosten met transitievergoeding niet toegestaan

 

Vooraf
Sinds 1 januari 2020 zijn de mogelijkheden om opleidingskosten te verrekenen met de transitievergoeding verruimd. In deze kwestie ging het toch mis.

De casus
Een werknemer bij een exportbedrijf van bloemen was werkzaam als boxmedewerker/chauffeur. Op kosten van de werkgever volgde hij de opleiding voor rijbewijs C. In verband met de afnemende werkzaamheden als gevolg van de corona-crisis verlengt de werkgever het contract niet. De werknemer heeft recht op een transitievergoeding, maar de werkgever verrekent deze met de kosten van de opleiding. De werknemer is het hier niet mee eens en vordert betaling van de transitievergoeding bij de kantonrechter.

Het oordeel
De kantonrechter in Den Haag zegt in zijn uitspraak van 22 december 2020 dat de werkgever de kosten voor de opleiding niet mocht verrekenen. Er waren twee voorwaarden gesteld voor terugbetaling in de opleidingsovereenkomst. Terugbetaling zou aan de orde zijn als de werknemer de opleiding niet zou afronden. Dat was wel gebeurd. Ook zou de werknemer de kosten moeten terugbetalen als hij binnen drie jaar ontslag zou nemen. In dit geval eindigt het dienstverband eerder, maar dat was niet de bedoeling van de werknemer.

Omdat de voorwaarden die zijn gesteld voor terugbetaling niet zijn ingevuld, hoefde de werknemer de opleidingskosten niet terug te betalen. De verrekening van de transitievergoeding met de opleidingskosten is daarom onterecht. De werkgever moet de transitievergoeding alsnog betalen.

Advies arbeidsrecht: Opleidingskosten – transitievergoeding  – verrekening
Vindplaats: ECLI:NL:RBDHA:2020:13795