Ontslag op staande voet wegens overtreden coronaregels houdt geen stand

 

De casus
De werkgever (KwikFit) ontslaat een werknemer op staande voet als deze een HR-adviseur medewerker tot tweemaal toe een hand wil geven, bij de schouders vastpakt en dicht bij deze medewerker gaat staan, meldend: “Wat denk je, dat ik corona heb, dat ik je heb besmet?”.’ 
Dit gedrag is in strijd met de landelijk afgekondigde en binnen het bedrijf geldende corona-maatregelen.
De werknemer komt op tegen het ontslag op staande voet. In de procedure vraagt de werkgever toestemming voor ontbinding vanwege een verstoorde arbeidsverhouding. Daarbij wordt gewezen op eerdere situaties waarin de werknemer is gewaarschuwd en hij toch nieuw ongewenst gedrag heeft getoond.

Het oordeel
De kantonrechter in Rotterdam die op 14 augustus 2020 over deze kwestie oordeelt, vindt het gedrag van de werknemer buitengewoon onhandig en onverstandig.  De rechter gaat niet zo ver dat er een dringende reden voor ontslag is ontstaan. De werknemer had geen kwaad in de zin en er heeft geen besmetting plaatsgevonden. De rechter weegt ook het lange dienstverband van de werknemer mee (bijna 34 jaar).
De kantonrechter vindt wel dat de arbeidsverhouding is verstoord en dat het dienstverband moet worden ontbonden.  Uit het dossier blijkt dat het vertrouwen van de werkgever al flink was beschadigd bij een gedwongen overplaatsing en een laatste kans voor de werknemer in 2018. De rechter neemt aan dat de werkgever het vertrouwen volledig heeft verloren en dat een vruchtbare samenwerking in de toekomst niet meer mogelijk is. Herplaatsing bij weer een andere vestiging van KwikFit ligt niet in de rede.
Het dienstverband wordt ontbonden. De werknemer krijgt wel de transitievergoeding

Advies arbeidsrecht: Ontslag op staande voet – corona – verstoorde arbeidsverhouding.
Vindplaats : ECLI:NL:RBROT:2020:7517