Medewerker begrafenisonderneming cremeert de verkeerde overledene. Ontslag op staande voet houdt stand.

De casus
Een ovenist is een medewerker van een crematorium die verzorgt dat overleden personen worden gecremeerd. Daarbij is het uiteraard de bedoeling dat de juiste overledene wordt gecremeerd. Binnen het crematorium gelden protocollen die moeten bewaken dat de kans op fouten minimaal is.
Op 27 januari 2021 volgt de werknemer het protocol niet. Er ontstaat een fout en de verkeerde overledene wordt gecremeerd. De dag daarop wordt de werknemer op staande voet ontslagen. Hij is het hier niet mee eens en legt het ontslag voor aan de rechter. /

Het oordeel
De kantonrechter in Maastricht oordeelt op 21 april 2021 over deze kwestie.  Zij stelt vast dat het  protocol, met name het vier ogen principe, niet is gevolgd. De werknemer verklaart dat dit principe door grote drukte regelmatig niet werd nageleefd. De werkgever bestrijdt dit, met verklaringen van collega’s die ook ontkennen dat dit principe niet wordt nageleefd. De rechter vindt niet dat de vorderingen van de werknemer voldoende kans van slagen hebben. De werkgever, die heeft gesteld dat deze werknemer de zwaarste fout heeft gemaakt die in een crematorium gemaakt kan worden,  wordt gevolgd in het ontslag op staande voet.  

Advies arbeidsrecht: Ontslag op staande voet – dringende reden – verweren onvoldoende kans van slagen
Vindplaats: ECLI:NL:RBLIM:2021:3428

Zie ook:  https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5225000/crematorium-heerlen-medewerker-yarden-ontslagen