Alcoholverslaving is oorzaak voor verzuim, de werkgever moet loon doorbetalen

De werkgever is Hooghoudt B.V. De werknemer moet met drank langs slijterijen om deze te verkopen. In december 2016 raakt de werknemer, die onder invloed is, betrokken bij een ongeval en wordt zijn rijbewijs ingevorderd. De werkgever zegt dat de werknemer nu niet meer voor hem kan werken vanwege het gemis van zijn rijbewijs. De werknemer zegt dat de werkelijke oorzaak van zijn verzuim ligt in zijn alcoholverslaving.
De kantonrechter Groningen oordeelt op 29 september 2017 over deze zaak. De werknemer wordt in het gelijk gesteld. Hij toont aan dat hij al langer alcoholverslaafd is. Hij probeert nu al enige tijd hier vanaf te komen. De kantonrechter overweegt dat de werknemer zich beroept op een bij hem bestaande alcoholverslaving, een aandoening die naar vaste jurisprudentie wordt aangemerkt als een ziekte.
Nu ziekte de oorzaak van het verzuim is wordt de werkgever niet gevolgd in de stelling dat de werknemer geen loon toekomt omdat het niet kunnen beschikken over een rijbewijs een omstandigheid is die voor zijn eigen rekening moet blijven.

Advies Arbeidsrecht over: Loonvordering – alcoholverslaving – ziek/arbeidsongeschikt
Vindplaats: ECLI:NL:RBNNE:2017:4367