Uitlatingen over ex-werknemer zijn in strijd met geheimhouding: dwangsom!

Uitlatingen over ex-werknemer zijn in strijd met geheimhouding: dwangsom !

Een werkgever en een werknemer gaan uit elkaar. Vervolgens start de werknemer bij een ander bedrijf met – wat de werkgever noemt – concurrerende werkzaamheden. De werkgever gaat met deze klacht niet naar de rechter, maar hij schrijft klanten van het bedrijf aan met de melding dat de werknemer heeft gelogen en dat hij een verbod uit de overeenkomst schendt. De werknemer is het hier niet mee eens en vordert in kort geding een dwangsom tegen de oude werkgever.

De voorzieningenrechter van Utrecht stelt in de uitspraak van 4 oktober 2017 vast dat de oude werkgever inderdaad de geheimhouding , die in de beëindigingsovereenkomst staat, heeft geschonden. Door niet naar de rechter te gaan maar zelf berichten te sturen heeft hij het recht in eigen hand genomen. Een dwangsom wordt opgelegd, en de oude werkgever wordt veroordeeld in de proceskosten.

Advies in deze zaak is dat de geheimhouding van de beëindigingsovereenkomst ook de werknemer een middel geeft om de oude werkgever in het spoor te houden. Voor werkgevers is het advies dat een vermeende schending van het concurrentiebeding beter aan de rechter kan worden voorgelegd.

In deze zaak spelen: beëindigingsovereenkomst – geheimhouding – concurrentiebeding. Vindplaats: ECLI:NL: RBMNE:2017:5062